BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Pčelari u Milićima dobili 10 vrcaljki preko NODAS projekta

Pčelari u Miliima danas su dobili 10 vrcaljki u okviru projekta “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” koji Udruženje pčelara “Matica” Milići realizuje uz podršku opštine Milići i udruženja za afrimaciju i razvoj NODAS. Predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Milići Marko Tomić kaže da je projekat obuhvatio duplo više pčelara nego što je planirano.

vrcaljki

„Pri kraju smo projekta i dijelimo ove naše „slatke mašine“, kako sam ih nazvao. U projekat smo uključili 20 aplikanata, jer smo se dogovorili da podijelimo sredstva na više korisnika. Tako da smo podijelili po 10 košnica, nešto satnih osnova, vrcaljki, određenu količinu šećera, dimilice, radne bluze…Baš mi je zadovoljstvo što smo umjesto 10 dobili 20 pčelara“ – kaže Tomić.

Petar Jović pčelarstvom se bavi 20-ak godina.

„Pčelari su učestvovali sa 15% u projektu i baš mi je značilo, jer nikad ne bi mogao izdvojiti sredstva sam, a ovako preko projekta to je bilo moguće“ – kaže Petar i napominje da, ako neko hoće ozbiljno da se bavi pčelarstvom, isplati se.

vrcaljki

Radoje Madžarević ima 20 košnica i kaže da je zadovoljan projektom.

„Puno mi je značila pomoć. Na paket, čija je vrijednost 2000 KM moje učešće je bilo 300 KM“ – kaže Radoje.

vrcaljki

Načelnik opštine Milići Marko Savić napominje da je najveći benefit projekta, sadnja medonosnog bilja i izrada akcinog plana razvoja pčelarstva u skladu sa Zakonom o pčelarstvu u Republici Srpskoj i prva smo opština koja je to uradila u Republici Srpskoj.

„Činjenica da je posađeno 7500 sadnica medonosnog bilja,dovoljno govori. To je značajan resurs kada je u pitanju razvoj pčelarstva u opštini Milići u smislu da se napravi baza da pčelarstvo bude profitabilna grana poljoprivrede. Mi smo i kroz prošlu fazu podržali 25 pčelara i sa ovih 20 to je ukupno 45 pčelara koji su dobili podršku. Opština je izdvojila značajna sredstva, negdje oko 76 000 KM. Imamo i ideju da naše ljude koji imaju afinitet za bavljenje pčelarstvom, usmjerimo da to rade na profesionalnom nivou. Kroz ovaj projekat je urađen inicijalni akcioni plan na način kako je to propisano Zakonom o pčelarstvu u RS  i po tome smo prva opština u Republici Srpskoj koja je to uradila. U FBiH to je uradila opština Tešanj. Zajedno sa NODASom pripemamo već treću fazu projekta i nadam se pozitivnom ishodu o odobrenju tih sredstava gdje bi povećali površine pod medonosnim biljem i napravili katastar medonosnog bilja i opet bi bili prvi po tome u Republici Srpskoj” – izjavio je načelnik Savić i zahvalio se NODAS-u kao i predsjedniku Udruženja “Matica” Marku Tomiću na saradnji.

Realizacija projekta  “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” počela je u oktobru 2023.godine i biće završena u julu ove godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button