ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Vreli dani i tropske noći…

Topli vazduh iz Afrike širi se preko Sredozemnog mora ka Balkanu. Republiku Srpsku i region zahvatio je toplotni talas. Meteorolozi najavljuju da bi temperatura mogla dostići i 40 stepeni. Najtopliji dan, ali i tropska noć očekuje se u petak. Ljekari savjetuju izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, hronični bolesnici da uzimaju terapiju, dovoljno tečnosti i konzumiraju lakšu hranu.

U susret prvim danima ljeta stigle su i visoke temperature. Živa na termometru, mogla bi da da dosegne junski maksimum. Očekuju se tropski dani, ali i noći.

– Prvi pravi kalendarski dan ljeta koji nam dolazi, već četvrtak naveče i petak biće i najtopliji u ovom periodu. Tada je svakako moguće da temperature dođu i do 40 stepen – potvrdila je Milica Đorđević, meteorolog HMZ Republike Srpske. 

Izlaganje ekstremnim temperaturama prijetnja je za organizam. Ljekari apeluju-djelovati preventivno. Pored lagane i prozračne odjeće, neophodno je unositi što više tečnosti.

Upozorenje za vozače – nikako ne ostavljati djecu i ljubimce u užarenom automobilu. Za samo sat vremena, temperatura u parkiranom vozilu može dođe i do prosječnih 47 stepeni Celzijusovih. Apel i poslodavcima da zbog vrućina preraspodijele radno vrijeme.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button