ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Šuma je veličanstveno mjesto za odmor…

“Odvedite dijete u šumu i oslobodićete ga. Odvedite odraslu osobu u šumu i ona će pronaći dijete u sebi

​Šuma je magično okruženje u kome možemo pronaći mir i spokoj. Upravo zbog toga trebamo često ići u šumu, jer je to hrana za dušu odraslih i djece.

Kada odemo u šumu, shvatimo da nije čovjek koji zapovijeda kao u gradovima, već priroda, veličanstvena stabla koja nas gledaju, životinje slobodne da žive onako kako im odgovara. Tišina vlada, mir, očigledna samoća. Često je šuma zastrašujuća upravo zato što se čovjek ne osjeća kao gospodar okruženja, ne zna šta da očekuje, ne zna puteve, nije svjestan zakona prirode.

Izgubili smo sebe u sigurnosti cementa, betona, zvukovima automobila i drugih prevoznih sredstava, životinja zarobljenih u svojoj slobodi.

Zbog toga trebamo što je moguće češće posjećivati  šume, vratiti se našim korijenima. Polako ćemo sve više zavisiti od života u šumi. Ima onih koji u nekom trenutku više ne mogu da žive u gradovima i bježe u šumu, ali ne moramo ići tako daleko da bismo se ponovo našli.

Život u selu, u gradu ili na selu nije loša stvar, ali teži da nas otuđuje od ostatka prirodnog svijeta. Naša staništa su sada građevine, vještačka prirodna mjesta koja nemaju nikakve veze sa samom prirodom: dječja igrališta, bašte, uređene i razgraničen, drveće posađeno tu i tamo, postavljeno od strane čovjeka.

Odlazak u šumu omogućava nam da stupimo u kontakt sa najprimitivnijim dijelom nas, sa čistim svijetom, ne zagađenim čovjekom gdje vlada prirodni poredak, gdje se drveće rađa i raste u skladu sa preciznom božanskom voljom, gdje nema profita, drugog cilja ili ograničenja prostora. Sve je priroda i čovjek ne može ništa drugo osim da joj se divi, živi, miriše i sluša u sebi.

Šetnja šumom donosi nebrojene fizičke i mentalne koristi.

Kada biste inače mogli čuti tišinu? Kada imate priliku da čujete žubor potoka? I divite se plesu veličanstvenih stabala dok vjetar duva? Kada imate priliku da  vidite male i velike životinje u njihovom prirodnom staništu? Samo šuma nudi ove i druge nezaobilazne prilike!

Razmislite gdje vam je najbliža šuma i pravac šetnja! Besplatna je terapija za um, radost u srcu, blago za pluća….gledanje u daljinu, slušanje ptičica, žubor nekog potoka….svima nam je potrebno!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button