BiHističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaSvijetVijesti

Teatar fest održan u Vlasenici zahvaljujući “Lachen Helfen” udruženju

Hol SŠC “Milorad Vlačić” u Vlasenici, proteklog je vikenda bio pozorišna scena, na kojoj su glumci, osnovci i srednjoškolci iz opština Olovo, Kladanj, Šekovići i Vlasenica izveli svoje predstave u okviru školskog pozorišog festivala „Teatar fest Vlasenica 2024.“

Festival je organizovan zahvaljujući podršci LOT tima Njemačka koji je smješten u Vlasenici, Goethe Instituta Sarajevo i Misije OSCE u BIH. Finansijsku podršku dalo je njemačko Udruženje “Lachen Helfen” – kaže direktor SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica Pajisija Petrović.

teatar fest - Lachen Helfen

“Teatar fest je okupio oko 70 učesnika. Predstavljaju nam se sadržaji koji su interesantni za sve uzraste. Malo je i takmičarskog karaktera ali je to u drugim planu. U prvom planu je tolerancija, mir i razumijevanje među učenicima koji dolaze iz različitih sredina” – rekao je direktor SŠC Pajisija Petrović.

Festival su otvorili domaćini, dramska sekcija SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica predstavom “Djevojčica iz džungle”.

teatar fest - Lachen Helfen

“Predstava je urađena po istinitom događaju i govori o djevojčici koja se pogubila u džunglama Kambodže. Pijavila se nakon 18 godina, gdje se suočava sa savremenim svijetom. Bitno je naći djecu koja vole pozorište i onda sve ide lako” – kaže Vesna Drljić, profesor engleskog jezika u vlaseničkom SŠC i dodaje da je u ovom dramskom komadu učestvovalo šestoro učenika.

Učenici OŠ “Hasan Kikić” iz Olova, njih 11 predstavilo se komadom “Sijelo pobaška” i pjesmicom.

teatar fest - Lachen Helfen

“Predstava govori o tradicionalnim muško-ženskim odnosima u BiH. Drago nam je da smo danas ovdje i uvijek smo za druženje ” – kaže Enida Manso pedagog u OŠ “Hasan Kikić” Olovo.

“Naš komad je napisan na osnovu djela Branislava Nušića “Svet” i zove se “Sara sam”. Govori o sukobu roditelja i djece. Htjenja roditelja i želje djeteta, u ovom slučaju Sare. Majka želi da Saru nakon školovanja pošalje u Njemačku ali Sara u našoj predstavi ipak ostaje ovdje” – kaže Jelena Kandić profesor engleskog jezika u Srednjoj školi “Petar II Petrović Njegoš” Šekovići.

Melisa Imamović iz OŠ “Stupari” iz Stupara kaže da u predstavi, koju je ova škola pripremila učestvuje pet učenika.

“Predstava se zove “A može i drugačije” i govori o nenasilju, tj .pokazuje kako sve može drugačije. Kako svojim ponašanjem i riječima možemo postići da imamo bolje međuljudske odnose” – pojasnila nam je Melisa.

Održavanju Festivala je prethodilo održavanje radionica u januaru i martu ove godine, na temu improvizacija pozorišta u organizaciji Goethe Instituta Sarajevo – kaže Eldina Jašerević iz Goethe Instituta Sarajevo.

“Pokušali smo da pokažemo školama kako se pravi improvizacijski teatar. Mi smo pružili znanje i vještine a LOT tim Vlasenica je dao tehničku podršku. Iako ovaj događaj, grubo rečeno, ne spada u opseg našeg djelovanja, jer ne promoviše njemačku kulturu i jezik, mi smo se ipak vidjeli u svemu ovome jer ovaj projekat doprinosi unapređenju društva” – kaže Jašarevićeva.

Cjelokupna ideja ne bi bila realizovana bez podrške njemačkog udruženja „Lachen Helfen“ koje je finansiralo projekat. Spona sa ovim Udruženjem bili su njemački vojnici LOT tima EUFOR-a koji je smješten u Vlasenici – pojašanjava Fabian B. vođa LOT tima u Vlasenici.

„Radionice je prošlo 27 nastavnika a 10 škola je nakon toga dobilo „paket“ potreban za organizovanje pozorišnih predstava i sve je to finansiralo udruženje „Lachen Helfen“. U cjelokupan projekat je „Lachen Helfen“ investirao 15 000 eura“ – kaže Fabian B. vođa LOT tima u Vlasenici, koji djeluje na području opština Vlasenica, Šekovići, Han Pijesak, Olovo i Kladanj.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić napominje da je vlasenički ŠSC prije korone takođe, bio domaćin pozorišnog festifala, te da su učenici ove škole, članovi dramske sekcije na čelu sa profesoricom Vesnom Drljić osvajali zapažene rezultate na takmičenjima.

teatar fest - Lachen Helfen

“Zaista nastavljamo tradiciju koja se prekinula zbog korone. Ja se sjećam kada smo mi organizovali Pozorišni festival 2018. i 2019. godine, djeca iz Federacije BiH su po prvi put bili u Republici Srpskoj a naši učenici koji su bili učesnici festivala u Konjicu, takođe su tada bili prvi put u Federaciji BiH. Na ovaj način, razbijamo predrasude i stereotipe, učimo jedni o drugima o kulturi i tradiciji. Mi kao lokalna uprava, uvijek ćemo podržavati ovakve i slične manifstacije”, gdje se okupljaju mladi ljudi i kroz umjetnost, afirmišu neke svoje pozitivne trendove, podnoso njeguju mir i toiektacniju” – poručio je Đurić i izrazio zahvalnost pripadnicima EUFOR LOT tima Vlasenica, koji su uvezali ove škole, zatim Goethe Instititu , udruženju Lachen Helfen i svima koji su doprinijeli da “Teatar fest” bude održan.

Iako su rezultati bili u drugom planu, svakako vrijedi pomenuti nagrađene.

U kategoriji srednjih škola nagrade za najboljeg glavnog i sporednog glumca pripale su srednjoškolcima iz Kladnja (MSŠ Musa Ćazim Ćatić”), dok je najbolja glavna glumica iz SŠC “Petar II Petrović Njegoš” Šekovići.

Učenici OŠ “Stupari” nagrađeni su za najbolju glavnu i sporednu ulogu, a najbolja glavna glumica je učenica iz vlaseničke OŠ “Vuk Karadžić”.

Najbolji kostim: OŠ “Hasan Kikić” Olovo

Najbolja režija: SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica

Najbolji scenario: OŠ “Kladanj” Kladanj

Predstava u cjelini: OŠ “Jovan Dučić” Šekovići

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button