ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

U Srpskoj stroža kontrola hrane zbog vrućina

Zbog visokih temperatura vazduha hrana je podložnija kvarenju. Zbog toga su pojačane i inspekcijske kontrole ispravnosti mesa, mliječnih proizvoda, sladoleda, kolača.

Ugostitelji moraju da vode računa na koji način skladište i čuvaju hranu. Za subjekte koji ne poštuju propise kazne su od 2.000 do 10.000 maraka.

Inspektori tokom kontrole detaljno provjeravaju sve iz svoje nadležnosti – od načina skladištenja hrane do ispravnosti.

Pojačana je kontrola, posebno na lako kvarnjive proizvode, a takođe i na brzu hranu. Ona se posebno kontroliše u ljetnom periodu, jer je sklona kvarenju – kaže Dragan Stolić, banjalučki inspektor za hranu.

Visoke temperature uzokuju širenje bakterijskih infekcija što izaziva posljedice koje mogu biti kobne po život. Zbog toga prodavci moraju strogo da vode računa na koji način prodaju robu, pogotovu onu lako kvarljivu.

Hrana mora biti pravilno deklarisana, skadištena sa rokovima trajanja. Mora da ispunjava sanitarno tehničke uslove, kao i higijenske. Kazna za nepridržavanje ovih propisa je 2.000 KM, a ako dođe do sudskog procesa i do 10.000 KM.

Frižideri i rashladni uređaji moraju se strogo dezinfikovati. Radnici u proizvodnji moraju da rade u opremi, a obavezne su kape i uredna odjeća, dezinfikuje se i prostor u kojem se sve obavlja. U narednim mjesecima pojačane su kontrole u cijeloj Srpskoj.

– Mi jako rijetko zatičemo hranu koja nije bezbjedna za upotrebu, ali nailazimo na sitnije nepravilnosti koje za posljedicu mogi imati nepravilnost hrane – kaže Dušanka Nikolić, portparolka Inspektorata Republike Srpske.

Da je zalogaj zdravstveno neispravan – teško je utvrditi bez laboratorijske analize, ali određene naznake mogu se prepoznati po mirisu i izgledu. Zato su osnovne preporuke: higijena, hlađenje i konzumiranje svježe pripremljenih porcija.

(RTRS)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button