ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku otvoren Međunarodni festival humora i satire „Kriva Drina“ – izvedena monodrama „Tražim muža“

Monodramom „Tražim muža“ u izvođenju Jelice Brestovac, večeras je u Zvorniku otvoren 7. Međunarodni festival humora i satire „Kriva Drina“.

Otvarajući Festival Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke i muzejske zbirke je rekla da je ovo prilika da se podsjetimo kolika je moć humora i satire.

 “Humor i satira su naši prijatelji koji nam pomažu da prevaziđeno sve životne poteškoće. Jezik humora je univerzalan, svi ga razumijemo. Sa druge strane, satira nas tjera na kritičko razmišljanje i sagledavanje naše svakodnevice, te podsjeća na slobodu govoru. Ujedno, pokazuje nam da život gledamo sa vedrije strane”, istakla je Stjepanovićeva.

Bilo je ovo veče smijeha u Zvorniku. Predstava “Tražim muža” je monodrama kabaretskog tipa. Rađena je po tekstu Duška Radovića. Monolozi su vrlo duhoviti, a cijela predstava je protkana muzikom i plesom.

Svaka žena je mogla prepoznati sebe u nekom od likova koje glumi Jelica Brestovac.Tema predstave su muško-ženski odnosi.

“Puno puta sam bila na sceni pa je sada mnogo lakše. Nemam partnera na sceni te mi je partner publika. Drago mi je da postoji interakcija između nas. Svako na svoj način doživljava predstavu, a na meni je da ih povežem sa sadržajem. Često sam izvodila ovu predstavu i mislim da publika voli ovu vrstu humora”, navela je Brestovac.

Selektor festivala „Kriva Drina“ Stanislav Tomić istakao je da će na finalnoj večeri nastupiti deset aforističara iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvastke, a jedan učesnik stiže iz Ciriha.

“ Veče aforizama je centralni događaj festivala, koji je po ocjeni učesnika, jedna od najboljih u regionu. Jedini je festival u BiH koji traje tri dana”, naveo je Tomić.

Sutra, drugog dana festivala biće otvorena izložba ,,Artikviteti“ i održano književno veče Dušana Pop Đurđeva, književnika i dugogodišnjeg direktora Zmajevih dječijih igara. Prema programu festivala, u petak, 14. juna, biće održano veče aforizama kada se dodjeljuje nagrada „Zlatna vijuga“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Zvornik, dok je organizator Narodna biblioteka Zvornik.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button