ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku predstavljen roman „23 o snovima i legendama“ Predraga Bojinovića

U zvorničkom Domu omladine juče je predstavljen roman „23 o snovima i legendama“ autora Predraga Bojinovića koji je rođen u Zenici, a živi i radi u Doboju.

Bojinović je rekao da se radnja romana odnosi na period posljednje dvije decenije bivše nam države Jugoslavije.

„Imao sam ideju, odnosno namjeru, ali sam tražio formu kako da dođem do željenog. U toj želji ideja se pretvarala u prvu priču i kada se sve sklopilo išlo je dalje iz priče u priču veoma brzo“, rekao je Bojinović.

On je dodao da radnja romana obuhvata sedamdesete i osamdesete godina prošlog vijeka u kojoj je glavni lik dječak koji odrasta u toj državi koja propada dok on raste i stasava, što stvara istovremeno obrnut proces.

Ističući da je nastojao da u romanu izbjegne političke konotacije i da ostane neutralan u tom pogledu, Bojinović je rekao da se  roman završava sa 1987. godinom kada se već osjeća degradacija bivše države, dok dječak stasavajući u odraslog mladića spoznaje jedan svijet koji se ruši i drugi novi koji iz tih ruševina nastaje.

Roman „23 o snovima i legendama“ izašao je u izdanju zvorničke Izdavačke kuće „As oglas“, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao da je roman osvojio treću nagradu na sedmim Drinskim književnim susretima  u Zvorniku u konkurenciji 46 romana.

„Bojinović je afirmisani stvaralac koji je poznat po prethodnim romanima ‘Tajkun’, ‘Dolarska žaoka’ i ‘Teodor’, koji je nagrađen na petim Drinskim književnim susretima“, rekao je Spasojević i dodao da je roman skup nevjerovatnih i zanimljivih priča u kojima se prepliću fikcija i stvarnost iz vremana koje je iza nas.

(InfoBirač)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button