ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku predstavljena knjiga „Poezija moje duše” autora Božidara Simića

U holu Osnovne škole „Sveti Sava” u Zvorniku, podrškom afirmisanih književnika, porodice i prijatelja – srednjoškolaca, na simboličan način, umetnošću pisane reči generacijski jaz je u trenu prepustio kormilo prilikama da se tradicionalna forma književnog izražaja približi publici, koja je pod beskrajnim horizontom globalizacije mogla da premosti kontinente, a da ne primeti talente i vrednosti u svom okruženju.

Predstavljanje knjige „Poezija moje duše” autora Božidara Simića, 10. juna, probudilo nam je uspavana čula da u stihovima sedamnaestogodišnjaka ponovo uočimo besmrtne emocije, u koje smo nekada davno verovali, i osetimo svu snagu kreativne energije mladosti.

U programu su učestvovali:
Izdavači: Dejan Spasojević i Radosav Perić;
Lektor i recenzent: Profesor Ljiljana Ristanović;
Svetlana Gajić, Predsednik KUD „Karadžić” Loznica;
Martina Tomanić, etno pojac;
Voditelj promocije bila je Jelena Zekić Kosanović.

Prvenac mladog autora je lirski dar sa tako suptilnim ritmom da bi čovjek zapjevušio čitajući ove pjesme.

U sklopu zavičajnih pjesama, Božidar poentira podjednaku ljubav prema svoja oba zavičaja; jednom, u kojem se rodio i drugom, u kojem je proveo djetinjstvo. U nekim pjesmama se navodi – „proveo mladost”. Nije rijetkost da brže odrastaju ljudi sa „duplim” zavičajem.


Osim zavičajnih, prisutne su i pjesme odnosa – prema bližnjima, prema vjeri i Bogu, koje, uglavnom, obiluju optimizmom. No, nema pjesnika koji bar neku ličnu tugu ne šapuće svojoj hartiji kao što se vidi u pjesmi – „Pjesnikova hartija”, sa odličnom porukom – Ako ne shvatate pjesnika, pokušajte da shvatite ono o čemu pjeva.

✒️ Ljiljana Ristanović
⌨️ Dalibor Krstić

Božidar Simić učenik je drugog razreda ekonomske škole “Petar Kočić”, smjer poslovno informatički tehničar u Zvorniku. Zavolio je poeziju i isti dar je naslijedio od svog “đeda” koji mu je uzor. Ovo mu je prva zbirka pjesama koju čine dva ciklusa. Prvi ciklus o zavičajnim pjesmama, drugi ljubavne pjesme.

Mladi pjesnik je rekao da su mu Inspiracija za pisanje ljubav prema zavičaju, srednjoj školi, i prvoj ljubavi.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button