ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku predstavljeno književno stvaralaštvo autora Vukosava Delibašića iz Nikšića

U zvorničkom Domu omladine juče su predstavljene knjige „U vrtlogu vremena“, „U hodu“, „Ukus kamena“ i „Robinje“, autora Vukosava Delibašića iz Nikšića. Publika je uživala uz mnogo smjeha slušajući zanimljive odlomke iz knjiga.

Delibašić je rekao da je počeo da piše od 65 godine, kada je penzionisan i od tada je napisao deset knjiga.

On je podsjetio da je, između ostalih, napisao zbirku poezije „Trag“ i autobiografski roman „U vrtlogu vremena“,  te romane „Povratak iz pakla“, „Robinje“ i dvije knjige priča „Ukus kamena“ i „U hodu 101/101“, što znači 101 stranica, 101 priča.

Delibašić je istakao da u romanu „U vrtlogu vremena“ govori o raspadu jednog velikog zajedničkog sistema u kojem se stvara haos i beznađe iz kojeg nastaju mali, nezavisni segmenti privatnog vlasništva, nečasni skorojevići, tranzicione i recesione hijene, u kojoj su žrtve samo kolateralna šteta jednog procesa.

Prema njegovim riječima, radnja romana „Robinje“ se odvija na kraju 18. i u prvoj polovini 19. vijeka, koja je smještena u Bosni, na raskršću tri carstva – otomanskog, austro-ugarskog i ruskog pod stalnom prismotrom Mlečana.

„Tu, u tim dešavanjima neizbježna je i malena Crna Gora koja, uz stalne pobune hercegovačke raje, Osmanlijama mrsi račune“, keže Delibašić.

On je naglasio da je, tek kada je počeo pisati, shvatio koliko pisanje oplemenjuje ličnost i dodao da se kroz pisanje duboko ponire u svoju i u dušu i sjećanja drugih osoba.

Recenzent Anđa Šušić je napisala da Delibašić narodnim rječnikom i kratkim, konstruktivnim rečenicama, saoštava svoje misli i donosi zaključke koji se moraju respektovati jer su tačni i kvalitetni.

„Roman ‘Robinje’ jeste, u neku ruku, nastavak teme koju je svojevremeno obrađivao Ivo Andrić“, kaže Šušić i dodaje da je zajednički osnovni motiv isti društveni sloj, onaj koga je zadesila sudbina vremena u kome se našao.

Knjige  „U hodu“, „Ukus kamena“ i „Robinje“  izašle su u izdanju izdavačke kuće „As oglas“ iz Zvornika.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button