BiHističemonaslovnaPromoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

UŽ “Maja” promovisalo nadograđeni krak Staze zdravlja u Bratuncu

UŽ “Maja” Kravica organizovalo je ”Pohod nadograđenom stazom zdravlja”. Na ovaj način promovisan je u dužini od 3km nadograđeni  krak, već postojeće Staze zdravlja, i mobilijar za vježbanje, koji je postavljen na stazi u okviru projekta “Podrška razvoju ruralnog turizma u funkciji ruralnog razvoja opštine Bratunac”– kaže Nada Marković predsjednica UŽ “Maja” Kravica.

zdravlja - staza zdravlja

“Ovaj krak staze prilagođen je za ljude koji imaju manjak vemena a potrebna im je šetnja. Staza počinje od obdaništa „Radost“ Bratunac, ide preko zaseoka Patkovići, Ramići, Denjak i spaja se sa stazom zdravlja u Borkovcu. Tako da, evo nadovezuje se na već mapiranu Stazu zdravlja, koja je uređena prije 4 godine i duga je 22 km. Zahvaljujemo se donatoru, koji nam je omogućio posjetu domaćinstvu Ziličina u Rogatici, gdje smo vidjeli rast i razvoj domaćinstva. Takođe smo imali priliku da vidimo koliko jedna inicijativa znači za zajednicu, tako da preslikane stvari želimo i mi ovdje u Bratuncu da uradimo” – kaže Nada Marković predsjednica UŽ “Maja” Kravica.

zdravlja - staza zdravlja

Mapirani krak Staze zdravlja počinje kod obdaništa „Radost“ i proteže se preko zaseoka Patkovića, Ramića, Denjaka, te se spaja sa Stazom zdravlja u Borkovcu. Staza prolazi pored imanja porodice Nukić, gdej su učesnici pohoda imali zakusku. Nedaleko od njihove kuće nalaze se dvije sprave za vježbanje. Šezdesetogodišnji Sabit Nukić kaže da 20 trbušnjaka uradi bez problema.

zdravlja - staza zdravlja

„Inače ja svaki dan dižem teret ali dođem i ovdje. Za nuždu, mog`o bi preko 30 trbušnjaka uraditi, ali ovako u cugu uradim 20“ – objašnjava nam i pokazuje Sabit.

Danilo Tomić takođe redovno koristi postavljene sprave na Stazi zdravlja.

„Moja lična peporuka svima je da pođu ovim putem. Osim sprava, odavde se pruža lijep vidik, vazduh je čist, vegetacija očaravajuća“ – kaže Danilo.

U “promotivnom” pohodu, uz građane i nosioce poljoprivrednih i turističkih gazdinstava, učestvovali su predstavnici turističkih organizacija opština Srebrenica, Bratunac i Vlasenica.

Violeta Medaković direkor bratunačke Turitsičke organizacije vjeruje da će novu mapiranu stazu zdravlja koristiti sve veći broj Bratunčana.

„Nadamo se da će sve više ljudi koristiti ovu stazu za rekreaciju i uporedo se upoznati i sa ponudom seoskog turizma“ – kaže Medakovićeva.

zdravlja - staza zdravlja

Ljiljana Majstorović iz Turističke organizacije Vlasenica ističe da se slični projekti provode i u Vlasenici. Napominje da je umrežavanje ključ uspjeha, kada je turizama u pitanju.

„Nadam se da ćemo uspjeti da povežemo naše resurse. Mi smo male opštine i bez udruživanja ne možemo ništa. Oduševljena sam stazom. Mi u Vlasenci trenutno uređujemo Ozon stazu i nadam se da ćemo preko ovog projekta uspjeti da realizuemo neke aktivnosti vezane za Ozon stazu“ – kaže Majstorovićeva.

Nakon pohoda, u Kući zdravlja je organizovan sastanak predstavnika CPCD i opština Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Milići. Predsjednik SO Milići Predrag Sušić kaže da je opština Milići u ovoj godini uredila sankalište i izletište, dva nova sadržaja ponuđena građanima.

„U zimskom periodu smo uspjeli da uradimo sankalište, koje je roditeljima i djeci u danima kad nigdje nije bilo snijega, ponudilo uživanje na snijegu. Zatim smo uredili izletište, koje se nalazi iznad samog sankališta. Porodice sada imaju mjesto gdje mogu prošetati, roštiljati, sjesti, odmoriti se… jedostavno uživati u prirodi. A prirorda je potreba svih nas u vremenu, kad živimo ubraznim tempom“ – kaže Sušić.

Pohod nadograđenom stazom zdravlja dio je projekta “Podrška razvoju ruralnog turizma u funkciji ruralnog razvoja opštine Bratunac”, koji finansira Evropska unija u BiH sa iznosom većim od 5000 KM u sklopu šireg projekta “EU za lokalne zajednice” koji implementira CPCD sa partnerskom organizacijom HELP-Hilfe zur Selbsthilfe.  Adnan Mević menadžer projekta EU za lokalne zajednice kaže da je Staza zdravlja dobra inicijativa koja otvara mogućnosti za dalja ulaganja.

„Tako da, zaista ja čestitam svim građanima, UŽ Priroda i Maja na inicijativi i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati i dalje unapređivati samu Stazu zdravlja, za dobrobit Bratunca i regije Birač“- kaže Mević.

On ističe da  je osnovni cilj projekta upravo poboljšanje kvaliteta života građana i građanki i napominje da je iz regije Birač stiglo više od 12 inicijativa, koje osim kroz projekat treba da dobiju i podršku lokalnih samouprava.

„Sam projekat EU za lokalne zajednice je dio programa koji se zove EU4All, vrijednost programa je 2 000 000 eura i finansira se kompletno iz sredstava Delegacije EU u BiH. Razlog pokretanja ovog programa je da sredstva budu dostupnija lokalnim zajednicama, koje građanima pružaju preko 70% usluga. Ovo je pilot program koji će pokazati koliko je važno ulagati u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima – od usluga u zdravstvu, kulturi itd. Upravo jedna od tih intervencija je ova UŽ “Maja“. Mi želimo da zajedno sa lokalnim zajednicama realizujemo ovakve i slične inicijative, koje će poboljšati uslove života građana i građanki u regiji Birač“ – ističe Mević.

Pohod nadrograđenom Stazom zdravlja završna je aktivnost projekta “Podrška razvoju ruralnog turizma u funkciji ruralnog razvoja opštine Bratunac”, koji je UŽ “Maja” Kravica realizovalo od prošle godine.

Saopštenje za javnost možete pročitati u nastvaku.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button