ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Formiranje zemljoradničke zadruge u Vlasenici dobiće podršku resornog ministarstva

Ministar poljoprivrde,šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić, posjetio je u petak opštinu Vlasenica i tom prilikom razgovarao sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem i direktorom ŠG „Birač“ Goranom Đurićem. Načelnik Kraljević je rekao da je cilj formiranje ozbiljne zemljoradničke zadruge te vlaseničke ili birčanske kuće.

zadruge  -ministar Minić u posjeti Vlasenici

„Naš je cilj da u Vlasenici formiranje ozbiljne zemljoradničke zadruge i kao i vlaseničke ili birčanke kuće, o tome smo pričali sa Privrednom komorom. Smatram da treba  naći način i pristup da pomognemo ovdje napim ljudima. Ne može ni ministar ni ja da kaže e to ne može ovdje da se realizuje! Naprotiv, mi moramo naći način kako da to omogućimo i to smo i uradili u prethodnom periodu. Mi ne možemo postaviti plastenik od 500 kvadrata kao u Semberiji ali  možemo 10 plastenika po 50 kvadrata, i upravo smo to u Vlasenici i uradili, prilagodili se našim malim proizvođačima“ – rekao je načelnik Kraljević.

Kada je u pitanju ŠG Birač Vlasenica, direktor gazdinstva Goran Đurić kaže da najveće probleme preduzeću stvara oduglovlačenje sprovođenja zakonskih procedura.

zadruge - Goran Đurić

„Evo imamo sada situaciju da smo imali tender gdje oko 9000 kubika, koji su možda do sada trebali biti realizovani, stoje u Kancelariji za razmatranje žalbi a rok je bio mjesec dana dase riječi. Mi evop čekamo dva mejseca i nemamo nikakav odgovor. S druge strane imamo rješavanje nekih zahtjeva u ekspresnom roku. Imalo smo i manju prodaju ogrjeva ali evo poslednjih dana raste potreba za ovim energentom . Kada je u pitanju broj radnika,mi smo svakako jedno od gazdinstava koje je najmanje optrećeno sa brojem radnikia, možda do kraja septembra treba  da primimo još 4-5 šumarskih tehničara da primimo kako bismo mogli uraditi plan za iduću godinu“ – kaže Đurić i dodaje da osim u Vlasenici, ŠG „Birač“ gazduje i šumama na području grada Zvornika, te opština Osmaci i Šekovići.

Ministar Minić je nakon sastanka rekao da će u oblasti poljoprivrede, sve zahtjeve koje je ministarstvo dobilo u ovoj godini a koji su u skladu sa Pravilnikom realizovati te da će i problemi ŠG „Birač“ biti riješeni.

zadruge  -ministar Minić u posjeti Vlasenici

„Nama je prvenstveno bitno da zdržimo ljude na selu. Ideja oko birčanske ili vlaseničke kuće, pogotovo oko zemljoradničke zadruge je jedini modalitet gdje možemo na jednom jestu okupiti sve poljoprivrednike i na taj način zaštiti domaću proizvodnju i obećavam da će ministarstvo pomoći. Takođe želim da  istaknem daje ŠG “Birač” Vlasenica izuzetan primjer poslovanja. Od 122 radnika, borj je smanjen na 102 što znači da nije bilo novih zapošljavanja i vjerujemo da će se pozitivno poslovanje nastaviti“ – izjavio je ministar poljoprivrede, šumasrtva  i vodorpivrede RS Savo Minić i posebno istakao kao problem certifikaciju određenih izvođača radova, koja nije urađena po Zakonu što je nedopustivo.

Ministar Minić je posjetio i gazdinstvo porodice Đurić u selu Betanj te preduzeće „Bukom-prom“ u Tišči.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button