ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Gazdinstvo Đurić primjer savremenog poljoprivrednog domaćinstva

Gazdinstvo porodice Đurić u selu Betanj u opštini Vlasenica, primjer je kako se od poljoprivrede može živjeti. Vojin Đurić sa suprugom Nadom i četvoro djece, obrađuje oko 50 hektara zemlje a na imanju uzgajaju svinje, ovce, bave se pčelarstvom, mljekarstvom, ratarstvom i drugim granama poljoprivrede za koje imaju uslove.

gazdinstvo đurić - ministar minić

„Naša proizvodnja je raznovrsna. Imamo sve – od krava muzara, tovnih junadi, svinja, ovaca, žitarice sijemo, kukuruz za silažu, travne smjese… Obrađujemo 8 ha naše zemlje i još tuđe, tako da je to u ukupnom zbiru oko 50 ha. Sinovi ovdje vole. Kćerka je završila fakultet, sin će uskoro da diplomira, biće poljoprivredni inženjer, druga dvojica su na šumarskom fakultetu ovdje u Vlasenici tako da su nam oni neophodna radna snaga“ – kaže Đurić i dodaje da su u sistemu PDV-a još od 2007.godine i konkurišu na sredstva koja su im dostupna prema Pravilniku.

„Imali smo podsticaja od Republike Srpske. Mora se poznavati Pravilnik, pripremiti dokumentacija, za sada sam zadovoljan“  – ističe Đurić.

Porodicu Đurić, posjetio je ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede RS  Savo Minić, koji je u petak boravio u opštini Vlasenica. Minić je prvi ministar koji je posjetio imanje Đurića.

„Gazdinstvo Đurić je apsolutno školski primjer kako jedna baša porodica u Republici Srpskoj može da obezbijedi sebi dostojan život. Ovdje možemo da vidimo sve što je  u našem Pravilniku sadržano – kad je u pitanju premija za mlijeko,za ovce, svinjarska proizvodnja… Jedan interesantan detalj je da domaćin završava objekat, kako bi proširio proizvodnju svinja u vrijeme kada je aktuelna afrička kuga svinja. Bez obzira na to, smatram da je ovakvo izolovano područje perspektivo za uzgoj svija i da bolest ovdje ne može doći. Imajući u vidu da je ovo komercijalno gazdinstvo, Vlada RS u kapitalnim ulaganjima učestvuje sa 50% i sve ovo što smo vidjeli jednim dijelom je podržano do Vlade RS, ali moramo reći da je ovo djelo ruku domaćina i mislim da bi mnogi poljopirvredni proizvođači iz Posavine trebali doći ovdje i vidjeti u kavim uslovima se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Drago mi je da je načelnik upravo izabrao ovo domaćinstvo za posjetu “ – rekao je Minić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button