ističemonaslovnaRegija BiračRepublika Srpska

Vlasenica usvojila Pravilnik o podsticaju poljoprivredi koji daje prednost ženama poljoprivrednicama

Rezultat projekta “Povećanje odgovornosti lokalnih vlasti za rodnu ravnopravnost za žene sa sela“ koji je  podržan od strane CPCD-a a koji provodi UŽ “Maja” u partnerstvu sa UŽ “Priroda” Bratunac, je Pravilnik za podsticaje u poljoprivredi sa rodno odgovornim kriterijumima, gdje žene poljoprivrednice imaju prednost ili više bodova kod dodjele podsticajnih sredstava.

Projekat se provodi   u okviru programa „Jačanje transparentnosti i odgovornosti za rodnu ravnopravnost u regiji Zapadnog Balkana” uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) I Švedske agencije za međunarodni razvoj I saradnju (SIDA). Projekat traje 12 mjeseci a implementiraće  se u dvije opštine, Bratunac i Vlasenica.

Opšti cilj projekta je povećati odgovornost lokalnih vlasti opština Bratunac i Vlasenica za rodnu ravnopravnost kroz donošenje rodno odgovornih politika za žene sa sela.

Specifični cilj(evi) su :

  • Poboljšati I povećati  odgovornost 2 opštine u BiH za ravnopravnost polova I poboljšanje kvaliteta života žena na selu primjenom ROB alata kako bi se prediuprijedile krize nastale klimatskim promjenama I ekonomska kriza.
  • Povećati kapacitete  2 OCD   članica Gender Budget Watchdog Network  za korištenje ROB alata I njihovu primjenu u   izmjenama politika na lokalnom nivou, čime će biti povećana vidljivost I prepoznatljivost rada  Gender Budget Watchdog Network.

U sklopu projekta održani su sastanci sa predstavnicima lokalnih vlasti dvije opštine, radionice opštinske radne grupe za izradu pravilnika, sastanci i radionice sa OCD-a i ženama sa sela, održane promotivne aktivnosti projekta te koordinacioni sastanci projektnog tima.

„U 2024-godini smo uvrstili u Pravilnik prednost za žene i mlade. Što se tiče poljoprivredne proizvodnje treba istaći da je opštna Vlasenica planirala negdje oko 90 000 KM za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj godini – biljna proizvodja, stočarstvo, pčelarstvo, mljekarstvo, održavanje Sajma poljoprivrede. Što se tiče drugih projekata, u saradnji sa nevladinim organizacijama, podržavamo poljoprivredne proizvođače, prije svega u nabavci plastenika, sitne mehanizacije, sadnog materijala i cilj je da se podrže mladi i žene u poljoprivredi“ – kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Vlasenica Rade Mališević.

pravilnik - Rade Mališević

Kriterijumi koji daju prednost ženama i mladima prilikom podsticaja su sledeći da su žene podnosioci zahtjeva za podsticaj i da su nosioci gazdinstava – ističe Mališević.

„Što se tiče sadašnjih podsticaja trenutno smo u realizaciji premije za mlijeko, na jesen planiramo nabavku sadnog materijala u oblasti voćarskih kultura. U kontaktu smo sa našim poljoprivrednicima, tako da su oni uvijek informisani o našim projektima i podsticajima“ – kaže Mališević i napominje da je na području opštine Vlasenica registrovano oko 400 gazdinstava, od kojih je od 60 do 80 aktivno a žene su nosioci 15 gazdinstava.

Mališević je zajedno sa Oliverom Stanišić predsjednicom UŽ “Podrinja” Vlasenica, bio član radne grupe za izradu Pravilnika o podsticaju poljoprivrednoj proizvodnji.

„U našoj opštini je postojao Pravilnik koji je bio jednak za sve poljoprivrednike. Pravilnik je sad promijenjen, i daje prednost ženama, mada je naša opština uvijek davala prednost ženama prilikom apliciranja na određene projekte. Imali smo skoro USAID-ov projekat gdje su podržane mlade preduzetnice, takođe kroz dodjelu plastenika uvijek su podržavane žene i dobijale su više bodova a to je sad uvršteno i u novi Pravilnik. U okviru ovog projketa smo imali nekoliko radionica – sa ženama sa sela, sa institucijama i drugim relevantnim subjektima u opštini Vlsenica“ – kaže Olivera.

Ona kao problem, koji su žene na sastancima navele, ističe vlasničku strukturu zemljišta, gdje su najvećim dijelom nosioci poljoprivrednih gazdinstava muškarci.

„Mali broj poljoprivrednih gazdinstava je registrovan na ženama pa su žene predložile da recimo dobiju podršku prilikom registarcije gazdinstva. U UŽ “Podrinja” imamo 20-30 aktivnih žena, ali smo kroz projekte u zadnjih nekoliko godina podržali oko 200 žena, koje se uglavnom bave ratarstvom, voćarstvom i mljekarstvom. Žene uglavnom sve porizvode prerađuju i tako ih plasiraju na tržište“ – kaže Olivera.

“Plastenici, atomizeri za prskanje voća, kopačice, alat za orezivanje samo su neki rezultati realizovanih projekata u proteklom periodu” – kaže Olivera koja se skoro 15 godina kroz Udruženje bavi različitim poslovima.

„Prerađujem voće i povrće – slatka i slana zimnica. Sirovinu koju nemam, nabavljam od drugih žena sa sela. Što se tiče prodaje, sve je krenulo na Sajmovima a kasnije, zadovoljni kupci su to prenijeli od „usta do usta“ – kaže Olivera i poziva sve žene, koje žele i smatraju da se mogu ostvariti kroz Udruženje, da se pridruže ovoj organizaciji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button